vaandel naar dierenarts

Actueel

Toppers

Inès
"Inès"

 

De Jos
"De Jos"

Ongekend (1991)

Karlo Van Rompaey: jeugdig succes

De 11-jarige Karlo Van Rompaey, de jongste duivenliefhebber uit de regio, scoorde dit seizoen al enkele fameuze reeksen bij de jonge duiven: Silenrieux (1-6-7-8-10) ,Reims (3-4) en als fantastische bevestiging 1-2-3 op Momignies, met 8 duiven binnen de eerste 18 op een deelnemersaantal van meer dan 700 duiven.

Karlo kreeg als vijfjarige de smaak te pakken op het duivenkot van zijn grootvader,een liefhebber van de kortesnelheidsvluchten. De interesse groeide, met het gevolg dat hij dit seizoen met 80 jonge duiven startte. «Kario heeft een feeling voor de duiven, het kiezen en het pitsen doet hij, terwijl ik me enkel bezig hou met het verzorgen omwille van zijn studies. Hij kent zijn duiven stuk voor stuk,» aldus vader Frans Van Rompaey, beter bekend als striptekenaar Snarf en collega bij De Morgen. «De goede resultaten zijn eigenlijk onverwacht gekomen. Het is natuurlijk altijd wat zoeken en tasten het eerste seizoen. We hebben dan ook een vijfjarenplan, om ergens zijn hobby uit te bouwen.»

Karlo zegt niet veel tijdens het interview, spitst des te meer de oren bij wat de gelouterde duivenliefhebber Guillaume Vansichem aan raad meegeeft. Bij het keuren van de duiven geeft hij alvast blijk van een aangeboren oog en feeling voor de duiven, wat de dag na het interview nog bewezen wordt door de schitterende uitslag op Momignies. «Ik ben wel wat nerveus bij de wedstrijden. 's Nachts doe ik nauwelijks een oog dicht. Ik ben dan ook op van zes uur, maar als de duiven vallen herwin ik mijn kalmte», zegt Karlo, die samen met vader met beide voeten op de grond blijft. «Dit seizoen lukt het aardig. Volgend jaar kan het met dezelfde duiven en met dezelfde methoden helemaal anders uitzien. »

De meeste duiven komen van grootvader, slechts weinige van buitenuit. «In november is het kweken aan de beurt. We zullen moeten zien welk systeem we gaan proberen. Het zal alvast een fijne ervaring zijn om met jaarlingen en later met weduwnaars te spelen,» vertelt Frans Van Rompaey, die de duivenpassie van zijn zoon heeft geërfd, tot slot.