vaandel naar dierenarts

Actueel

Toppers

Inès
"Inès"

 

De Jos
"De Jos"

1,2 en 3 Provinciaal Melun 2003

Mister Melun

"Jammer dat het gedaan is"

Het Belang van Limburg:
Karlo Van Rompaey boekt twee provinciale zeges op Melun

Sint-Truiden - Karlo Van Rompaey heeft er een onvergetelijke augustusmaand opzitten. "Twee provinciale zeges op Melun met de jonge, plus nog een tweede en derde prijs provinciaal. Gewestelijk werd dat driemaal eerste, één keer tweede en twee keer een derde plaats. Dat maak ik wellicht nooit meer mee," bedenkt de 23-jarige student dierenarts uit Sint-Truiden.

De Truienaar zit dezer dagen diep in zijn studieboeken, want Karlo wil straks in Meerbeke (Universiteit Gent) aan zijn laatste jaar dierenarts beginnen.

"Gelukkig zijn er mijn ouders en een buurman, die tijdens de drukke studiemomenten bijspringen," zegt Karlo. "Maar vanaf april ben ik thuis om te studeren en dan hoor je in Sint-Truiden en omstreken wel eens zeggen: Ge ziet dat Karlo thuis is."

De collega-duivenliefhebbers kunnen dat dan afleiden uit de resultaten die Karlo neerzet. "Ondanks de vogelpest is het afgelopen seizoen schitterend geweest," overdrijft Karlo niet eens. "Op het palmares 2003 werden 28 eerste prijzen opgeschreven, twee provinciale zeges en drie groot gewestelijke. Om van de ereplaatsen nog maar te zwijgen," lacht de bijna-dierenarts.

Sprintduiven

Karlo zit al vanaf zijn tiende in de duivensport. "En niet mijn vader zoals veel mensen nog steeds denken," zegt hij. "Mijn pa draagt de duiven wel eens naar het lokaal als ik niet kan of staat dan samen met mijn moeder in voor de verzorging, maar verder doe ik alles zelf."
"Ik heb het zelf moeten leren, met vallen en opstaan. Ik heb één groot geluk gehad en dat zijn de duiven die ik van mijn grootvader peter Jos Van Rompaey uit Schriek heb gekregen. Die speelt in de Antwerpse Zuiderkempen uitsluitend de snelheidsvluchten. Deze sprintduiven bewijzen bij ons al jaren hun klasse op de halve fond, zelfs tot 700 km en dan nog het liefst bij echt duivenweer."
Naast verre voorvaderen als de oude witte en de 12 domineert momenteel het bloed van de 17 in de Van Rompaey-kolonie. "De duif vloog slechts één seizoen als jonge duif en verhuisde toen op aanraden van peter Jos naar het kweekhok. Een bijzonder geslaagde beslissing want de 17 is de absolute stamduif van de huidige generatie," weet Karlo.
"Ik heb het geluk dat de duiven zo goed meevallen. Negentig procent van mijn kolonie zijn afstammelingen van peter Jos. Enkel bij Houben in Itegem heb ik iets bijgehaald."

Geduld

Karlo beweert streng te zijn bij de selectie, maar nog niet genoeg in vergelijking met zijn opa. Karlo selecteert puur op prestaties. Al predikt hij ook geduld.
"Jonge duiven mogen bij mij doen wat ze willen. Tot de halve fond mogen ze missen. Niet alleen kop en ogen moeten in orde zijn. Ook die van de liefhebber zelf," weet Karlo, die zijn jongelingen een doorgedreven opleiding geeft. Zij vliegen alle vluchten tot einde augustus. De duivinnen tot Orléans alle nationals, de duivers de halve fondvluchten. "Maar er zijn ook weduwnaars die de nationale vluchten moeten vliegen," vult Karlo aan.
De jongeman heeft 30 weduwnaars-vliegers, 22 kweekkoppels, 60 vroege en 30 late jonge duiven. Einde november wordt gekoppeld. De weduwnaars komen drie weken nadien aan de beurt.
De week voor het begin van de halve fond worden de geslachten gescheiden. Voor de inkorving mogen ze twee uur samen. Hetzelfde bij de thuiskomst. Karlo voedert alleen 's avonds. "'s Morgens een goede training en 's avonds nog eens vliegen en dan volle bak. Om de reflex van het binnenvliegen te krijgen."
Na een vlucht wordt dieetmengeling - niet te zwaar - aangeboden. Tijdens de halve fond krijgen de duiven tweemaal per week vitamines. Sinds drie seizoenen worden de duiven verduisterd van begin maart tot half juni.
Als Karlo thuis is durft hij tot drie keer per dag te poetsen. "Tijdens de blokperiode ben ik altijd in Sint-Truiden. Ik weet perfect hoe het met elke duif gesteld is. Voor Vichy bijvoorbeeld weet ik welke duif op hoeveel pennen zit. Het voordeel van thuis zijn is dat ik dan de puntjes op de i kan zetten. Voor mij is het spijtig dat het seizoen nu al gedaan is."

Jos Thomassen