vaandel naar dierenarts

Actueel

Toppers

Inès
"Inès"

 

De Jos
"De Jos"

Duiven Karlo Van Rompaey

Tot vandaag is de duivenkolonie ‘Karlo Van Rompaey’ nog steeds gebaseerd op de oude lijn van grootvader Jos uit Schriek. Weliswaar aangevuld met enkele nieuwe stammen, zoals duiven van Claes (Keerbergen), Houben (Itegem) en recenter van Verreckt-Ariën (Tessenderlo), Streel (Vreren) en Cleeren (Zepperen). De vitesseduiven uit Schriek bleken perfect mee te draaien in het Limburgse halvefond-programma.

Tijdens de studentenjaren van Karlo werd voornamelijk gepiekt naar de zomermaanden en dit in het bijzonder met jonge duiven. Sinds de eeuwwisseling werd het snelheidsspel meer als voorbereiding gezien. Het was de uitdaging van Van Rompaey om op de provinciale en nationale klassiekers een constantere rol te spelen. Voornamelijk op de halvefond en zware halvefondvluchten. Daarom werd ook gestart met het verduisteren van jonge duiven en werd er naast de weduwnaars ook met duivinnen gespeeld.

Na 15 jaar duivensport in Sint-Truiden werd in 2005 de droom van Karlo werkelijkheid. Eind juli van dat jaar werd op de koninginnenvlucht uit Bourges 1e Nationaal gewonnen tegen 9.896 oude duiven. Dit huzarenstukje werd verwezenlijkt door Karlo’s beste oude duif van dat moment. Deze werd prompt tot ‘Jos’ omgedoopt, verwijzend naar Karlo’s trotse grootvader die samen met zijn kleinzoon met deze prestatie, sportief gezien, het ultieme duivengeluk beleefde.

In 2007 volgde er een nieuw gloriemoment. Op de populaire Limburgse vlucht ten voordele van 'Kom Op Tegen Kanker' klopte het jonge duivinnetje ‘Belle Vie’ het hele konvooi van maar liefst 17.307 duiven! Belle Vie

In 2009 behaalde Karlo op de wereldberoemde Orleans Autovlucht in 3 van de 4 categorieën de 2e plaats provinciaal. ‘Dirty Dancing’ kwam 8 seconden te kort om tegen 9.383 jonge duiven de provinciale palm binnen te halen. Het zou een unieke prestatie geweest zijn om in  4 jaar tijd de 3 (voor een Limburger belangrijkste) halve fond vluchten te winnen.

Door tijdsgebrek zocht Karlo de laatste jaren naar een speelwijze die het meest haalbaar was in combinatie met zijn beroepsbezigheden. Daarom werd in 2010 overgeschakeld op het totale weduwschap. En dit met succes! Er werd een provinciale overwinning behaald op Gien en constant klasseerden de Van Rompaey-duiven zich in de top van de provinciale rangschikkingen.

Toch wordt er al over de toekomst nagedacht. Momenteel heeft Karlo plannen om stilaan naar vluchten tussen 400 en 800 km over te schakelen. Hij hoopt dit nog beter te kunnen combineren met zijn beroep als dierenarts. Afgelopen seizoen (2012) stak hij reeds de neus aan het venster met 1e provinciaal La Souterraine (580km), 2e provinciaal Tulle (640km), 2e provinciaal Souillac (715 km) en 44e internationaal Bordeaux (815 km) duivinnen.